De vanskelighetene som er involvert i å gjøre nødhjelps arbeid i en krigssone i Midtøsten er aldri forutsigbare. Du står overfor visse forventede vanskeligheter: Ekstreme temperaturer, lange timer i flyplasser, ulike farenivå, etc. Noen av vanskelighetene kan være uventede: Venter i timevis på et kurdisk kontor i håp om en enkelt signatur, holde oversikt over kvitteringer du ikke kan lese , etc.

Men ingen forberedte meg på denne uventede utfordringen; en nervøs 11 år gammel sønn.

Da min sønn hadde kommet i 6. klasse, hadde han lært om geografi i Midtøsten mens han var på skolen. Han visste det grunnleggende om de fryktelige krigene Irak, Syria og Jemen. Han visste at folk led. Og han visste at det er en egen fare i å reise til visse krigssoner i Midtøsten. Så da jeg tilfeldigvis nevnte at jeg skulle til et av disse landene, la min sønn «to og to sammen», og ble bekymret.

Jeg merket det ikke til å begynne med. Han virket bare fjern, distrahert og litt humørsyk. En kveld gikk jeg opp til rommet hans og spurte ham hvorfor han hadde oppført seg på denne måten. Han sa at han var «bekymret for noen ting.» Jeg la meg ned ved siden av ham og spurte ham hva han var så bekymret for.

Han var ærlig … og jeg fikk vondt i hjertet mitt. Hva sier du til en 11-årig som har hørt skrekkhistorier om krig, og nå vet at faren hans skal på reise til det stedet? Ligger du og sier «Åh, det er ikke farlig?» Forteller du ham at han må bli litt tøffere? Avbestiller du reisen din?

Eller får du råd fra sønnen din?

«Vel, kompis … det visste jeg ikke.» Sa jeg.

Vi la der stille i lang tid.

«Men …» begynte han. «Jeg tror jeg begynner å finne ut av det.»

«Ja?» Jeg prøvde å svare kult, rolig og samlet, men det er vanskelig å svare kult, rolig og samlet når du tror at sønnen din har det vondt på grunn av dine handlinger. «Fortell meg om det.»

Han inhalerte, åpnet munnen for å snakke, stoppet og til slutt ta han: «Jeg skjønner at om noe skulle skje med deg, pappa, så jeg ville være veldig takknemlig hvis en irakisk far kom og hjalp meg. Hvis vi sultet, og en irakisk far gav meg mat, ville jeg være takknemlig. Hvis vi var kalde, og han brakte meg et teppe, ville jeg være takknemlig … »

Han stoppet igjen.

Så …» fortsatte han «hvorfor ville jeg ikke at irakisk gutt skulle få den hjelpen? Jeg må la min egen far hjelpe irakiske barn som mistet sine pappa. Det ville bare ikke være rettferdig noen annen måte. «

Tro meg, det er mye lettere å gå på et fly til en krigssone når du vet at sønnen din, selv om han er litt bekymret, er stolt av hva du gjør. Det er lettere å dra når sønnen din synes det er riktig å gjøre det.

Det tar en familie å bringe nødhjelp til krigssonene i Midtøsten. Bare ett familiemedlem reiser, men hele familien navigerer utfordringene. Og derfor fortjener hele familien – til og med den 11 år gamle gutten – ros for å hjelpe ofre for en borgerkrig. Å gi nødhjelp til en utbombet ut by i en støvete krigssone er en familievirksomhet.